De bewakingscamera’s rond het nieuwe en oude station zijn dit jaar al verwijderd. Wat nog rest is een bordje waarop staat wat ooit was. (foto: Jesper Neeleman)
De bewakingscamera’s rond het nieuwe en oude station zijn dit jaar al verwijderd. Wat nog rest is een bordje waarop staat wat ooit was. (foto: Jesper Neeleman)

Camera's komen niet terug in stationsgebied

Algemeen

DELFT – VVD, Stadsbelangen, Onafhankelijk Delft en Fractie van Koppen willen dat de beveiligingscamera's terugkomen in het stationsgebied. Eerder dit jaar liet Delft deze weghalen. De reden: het is rond het station weer veiliger geworden.

Door: Jesper Neeleman

Wat een meerderheid van de raad betreft blijven de camera's waar ze nu zijn: weggestopt in een opslagplaats. Deze politieke afkeer tegen bewakingscamera's kan gerust opmerkelijk worden genoemd. Want terwijl heel Europa middelen als camerabewaking meer en meer inzet als wapen in de strijd tegen criminaliteit en terreur, worden de Delftse camera's juist veilig opgeborgen.
De camera's hingen er sinds 2006, nadat twee jaar daarvoor werd geconstateerd dat het stationsgebied steeds meer een hotspot werd van overlast en criminaliteit. Op het hoogtepunt hingen er 27 camera's, dit jaar zijn de laatste twintig weggehaald. Omdat, zo staat in een Eindevaluatie, het afgelopen jaren steeds veiliger is geworden rond het station. Het aantal incidenten nam af, er werd minder overlast gemeld en het veiligheidsgevoel nam toe. Volgens de gemeentewet moet er een noodzaak zijn camera's op te hangen. En die is er nu niet meer, vindt de Gemeente Delft.
Onzin, vindt onder andere Aad Meuleman van Stadsbelangen. "Juist door de camera's is de overlast minder en het veiligheidsgevoel groter", stelt Meuleman. "Gaan we nu weer wachten tot het onveilig wordt? Er zijn talloze voorbeelden waaruit blijkt dat camera's preventief werken èn helpen bij het oppakken en veroordelen van daders. Het is heel onverstandig dat we de camera's weg hebben gehaald. Ook in Delft zitten we met een radicaliseringsprobleem. We moeten elkaar niet bang maken, maar we hoeven het terroristen óók niet te makkelijk te maken."
De linkervleugel van de raad wijst echter op het aspect van privacy en vindt camerabeveiliging een zwaar middel. Dat verbaast VVD-raadslid Hatte van der Woude. "Het zijn altijd dezelfde partijen die fel tegen camerabeveiliging zijn, en die zijn met heel veel. Ik heb niet het idee dat zij het gevoel van mensen in de stad verwoorden." In andere steden staat camerabewaking volgens haar veel minder ter discussie. "Ze hangen tegenwoordig overal. In winkels, bij pinautomaten, langs wegen. Ik denk niet dat mensen zich in hun privacy voelen aangetast als ze ook rond het station hangen."
Vanwege een meerderheid aan tegenstanders zullen de camera's echter niet terugkeren rond het station. In het station, op de perrons en in de ondergrondse stalling hangen wel nog 60 camera's van NS en ProRail. De politie kan deze beelden echter niet bekijken. De VVD pleitte er donderdag voor dat dit verandert. "Daar zijn allang systemen voor. De politie wil dat ook, weten we. We willen dat dit systeem ook in Delft kan draaien." Burgemeester Bas Verkerk deed donderdag even na middernacht de toezegging te gaan onderzoeken of dit kan. Verkerk deelde de zorgen van enkele partijen dat enkele groepen, zoals jeugd, ouderen en vrouwen, zich nog te vaak onveilig voelen rond het station. "Deze plek moet veilig zijn." Dus deed Verkerk nog de toezegging om goed te gaan volgen hoe de situatie wat betreft veiligheidsgevoelens en incidenten zich komende tijd – zonder camera's – ontwikkelt." De vier oppositiepartijen stemden alsnog in met de motie om de camera's terug te krijgen, maar haalden hiervoor dus geen meerderheid.