Politiek in het KORT

Politiek

Delfland stelt
tarieven vast

DELFT – De omstreden versobering van de kwijtschelding voor minima is een feit. Vorige week donderdag stemde een meerderheid van de Verenigde Vergadering van Delfland hiermee in. Zij zijn er door het 'doorvoeren van bezuinigingen en de beheersing van de kosten' in geslaagd de tariefstijging van de waterschapsbelasting in 2016 te beperken, laat het bestuur weten. Het tarief voor de zuiveringsheffing blijft met een stijging van 7 cent nagenoeg gelijk. De watersysteemheffing stijgt met 1,5 procent. Inwoners van Delfland gaan in 2016 zodoende 117 euro 90 betalen. Delfland streeft naar het afbouwen van de schuldenlast en tegelijkertijd een beheerste tariefontwikkeling. Het waterschap kijkt aan tegen een hoge schuld door investeringen uit het verleden. Vanaf 2016 worden schulden afgebouwd en uitgaven structureel lager.

Provincie scherp op tijdig realiseren
windenergie

DELFT - De provincie, gemeenten en projectontwikkelaars werken hard aan het halen van de landelijke windenergie-afspraken. In Zuid-Holland moet eind 2020 zo'n 735,5 MW aan windenergie gerealiseerd zijn. Dit wordt nog een race tegen de klok, want volgens de huidige planning wordt 400 MW hiervan pas in het laatste jaar, dus in 2020, gerealiseerd. Daarnaast schat Gedeputeerde Staten (GS) in dat voor 200 MW een risico op vertraging is. GS zal daarom in 2016 met een voorstel aan Provinciale Staten komen om maatregelen te nemen om te voorkomen dat windenergieprojecten vertragen. Dat staat in de Voortgangsrapportage Windenergie Zuid-Holland. Ook in Delft komen mogelijk windmolens, op het terrein van Technolpolis. De zienswijzeperiode voor de voorbereiding op het milieueffectonderzoek naar alternatieve locaties voor windenergie loopt nog tot en met 14 december.

Geen groen licht voor
regenboogzebrapad

DELFT – Het stadsbestuur heeft naar aanleiding van schriftelijke vragen van D66-raadslid Anne Bos laten weten positief te staan tegenover een blijvend symbool dat uitdraagt dat Delft seksuele diversiteit omarmd. Als het aan D66 en de Delftse Werkgroep Homoseksualiteit ligt, komt er in Delft daarom - net als in andere steden - een regenboogzebrapad. Zo'n kleurrijke oversteekplek is het college echter minder enthousiast over, blijkt uit beantwoording van de vragen. Die paden in andere steden 'voldoen niet aan de wettelijke uitvoeringsvoorschriften die gelden voor een zebrapad', laat burgemeester Verkerk namens het college weten. 'Dit kan tot gevolg hebben dat onduidelijke voorrangssituaties ontstaan. De vraag is of een regenboogzebrapad de meest gewenste uiting is'. Mochten er initiatieven voor blijvende symbolen uit de stad komen, dan zullen deze worden getoetst aan verkeersveiligheid en door de commissie voor Welstand en Monumenten..

SP wil geen bezuiniging op De VAK en DOK

DELFT – Het college is voornemens om 1,65 miljoen euro te bezuinigen op De VAK en DOK en dit plan is de SP in het verkeerde keelgat geschoten. "Wij willen absoluut niet nóg meer bezuinigen op DOK en de VAK", reageert SP-raadslid Tom Zonneveld. "Ik begin me oprecht af te vragen of Ferrie Förster nou de wethouder voor kunst en cultuur is of de wethouder tégen kunst en cultuur." De SP is een petitie gestart om niet te bezuinigen op DOK. Deze is ondertekend door 1100 mensen. De petitie tegen de bezuinigingen op De VAK is 1800 keer ondertekend.