Veel Delftenaren gaven aan graag een zichtbare en aanspreekbare burgemeester te zien. Bas Verkerk gaf hier eerder dit jaar, tijdens een schoonmaakactie in Voorhof, alvast het goede voorbeeld.
Veel Delftenaren gaven aan graag een zichtbare en aanspreekbare burgemeester te zien. Bas Verkerk gaf hier eerder dit jaar, tijdens een schoonmaakactie in Voorhof, alvast het goede voorbeeld.

Delftenaren deden hun zegje over de nieuwe burgemeester

Algemeen

DELFT – De fractievoorzitters zijn druk met de laatste hand leggen aan de profielschets voor de nieuwe burgemeester. Op 30 november moet dit proces zijn afgerond. Om het geheugen op te frissen, vatten we samen wat vertegenwoordigers voor nieuwe burgemeester wensen.

We begonnen de serie in deze krant eind september met 'de man op straat'. Die mannen – en vrouwen – gaven toen vooral aan graag een burgemeester te zien die veel meer tussen de mensen komt te staan. Wicher Schreuders gaf als voorzitter van de Sportraad van Delft aan graag een 'representatieve burgemeester' te zien die voor 'goede harmonie' binnen het College van B en W zorgt. Ed Hoogendijk, voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Delft, ziet graag een hardwerkende burgemeester die op de voor- en achtergrond goed bezig is voor Delft. "Als horeca zijnde willen wij bovendien een populaire burgemeester. Een tikkeltje flamboyant zou mooi zijn." Nachtburgemeester Leo Quack hoopt dat Delft volgend jaar een daadkrachtige burgemeester krijgt die op de voorgrond treedt, zich hard maakt voor toerisme en die boven de partijen staat. Joris Kleinveld, voorzitter van VNO NCW Delft, gaf aan dat het bedrijfsleven graag een gepassioneerd burgemeester ziet. Een 'charismatisch verbinder die ideeën heeft over Delft', die op handige momenten zijn of haar gezicht laat zien en die bij bedrijven binnenstapt. Verder gaf Kleinveld aan dat we met een politiek correct figuur de oorlog niet winnen. Astrid Buis, voorzitter van Dea Dia, een netwerk van vrouwelijke ondernemers, wenst dat de nieuwe burgemeester een man of vrouw is die staat voor een duurzame economie en maatschappij en die zich ook betrokken voelt bij cultuur, zorg en onderwijs. "Een bruggenbouwer bovendien, een gezicht voor de stad, dynamisch. En natuurlijk iemand die staat voor diversiteit en goede verhoudingen in de stad", zei ze. De directeur van Theater de Veste, Jan Bartels, zei vorige week dat hij graag een gepassioneerd persoon met visionaire krachten zou zien, die bovendien het belang van cultuur inziet en de TU Delft en de stad meer verbindt. Ook de politie en de TU Delft zijn benaderd met de vraag wat deze instanties graag voor nieuwe burgemeester zien, maar wilden hierover in de media geen uitspraken doen.