De oudere leden van New Sound zingen popmuziek en dat is logisch, want het komt uit hún tijd

  • Vronie Hakkenbroek (links), Wim den Boef en Ria de Visser (rechts) met op de achtergrond Woonzorgcentrum Abtswoude, waar Pop- en Musicalkoor New Sound wekelijks repeteert.

    Vronie Hakkenbroek (links), Wim den Boef en Ria de Visser (rechts) met op de achtergrond Woonzorgcentrum Abtswoude, waar Pop- en Musicalkoor New Sound wekelijks repeteert.

    Foto bestellen

DELFT – New Sound is een gemengd pop- en musicalkoor met zo’n 65 oudere maar enthousiaste leden. Zij zingen wekelijks met elkaar en iets minder regelmatig voor publiek. Wim den Boef (68), Vronie Hakkenbroek (70) en Ria de Visser (64) zijn al vanaf het begin bij het koor betrokken. “Ik heb het koor in 2008 opgericht”, vertelt Vronie Hakkenbroek trots. De huidige voorzitter van New Sound zong daarvoor al 25 jaar voor Pop- en Musicalkoor Tanthof.

“Maar als je vijftig jaar of ouder was mocht je daar geen lid meer van worden. Je mocht overigens wèl lid blijven”, merkte Hakkenbroek op. “Ik zag dat er een wachtlijst kwam en dacht toen: Ik moet opstappen.” Ze besprak dit met dirigent Félice van der Sande en opperde het idee om een koor speciaal voor ouderen te beginnen. “Zij zei: ‘Dat is een gat in de markt, dat moet je doen!”, herinnert Hakkenbroek zich. Niet veel later was New Sound een feit. Een koor voor ouderen bleek inderdaad een gat in de markt. Na één advertentie in een lokale krant kwamen al 75 reacties van enthousiaste zangers binnen. Daarvan zijn er vijftien afgewezen. “Dat was heel erg om tegen hen te zeggen”, weet Vronie Hakkenbroek nog. De afvallers werd geadviseerd om stemlessen te nemen en later terug te komen. “Mensen zijn ook niet zomaar weggestuurd, we hebben het op een hele vriendelijke manier verteld”, voegt Ria de Visser eraan toe. 

- Wat voor muziek zingen jullie?
De Visser: “Vooral musicalnummers en popmuziek. We zingen bijvoorbeeld stukken uit de musical My Fair Lady, maar we zingen ook nummers van bands als Queen, The Cats, The Mamas & The Papas en liedjes van artiesten als John Lennon, Eric Clapton, Sting en Billy Joel.”
Den Boef: “De nummers zijn heel afwisselend. Er zitten meer gedragen nummers bij, maar ook hele opgewekte liedjes. Heel vrolijk.”
De Visser: “We zingen veel bekende muziek.”

‘DE TIJD DAT POPMUZIEK WERD UITGEVONDEN IS ÓNZE TIJD’
- Bij een ouderenkoor denk je in eerste instantie toch niet direct aan popmuziek...
Den Boef: “Daar ben ik het totaal niet mee eens. Veel vijftigplussers zijn opgegroeid met de basis van de popmuziek. De tijd dat popmuziek werd uitgevonden is ónze tijd. Het is dus juist een logische combinatie dat wij popmuziek zingen.” 

- Je hebt in Delft tientallen koren. Waarin verschilt jullie koor van alle anderen?
De Visser: “Wij zijn een koor met jongere ouderen; vijftigplussers die muziek willen blijven zingen. Je komt anders al gauw bij een kerkkoor terecht. Wij onderscheiden ons bovendien van andere koren met ons repertoire.” 
Hakkenbroek: “Vaak wordt gezegd: ‘Zijn jullie echt een vijftigplus koor? Jullie zien er nog hip uit’.” Lachend: “We zien er jonger uit dan we eigenlijk zijn.” 

- Jullie dirigent Richard FitzHugh is nog wèl vrij jong...
Hakkenbroek: “Richard is een hele leuke en goede Engelse dirigent. Hij is heel kritisch, maar positief kritisch.”
Den Boef: “Hij weet anderen te enthousiasmeren, is geduldig en reikt de koorleden hulpmiddelen aan.” 

- Repeteren jullie vaak?
Hakkenbroek: “Eén keer per week, op donderdagavond vanaf 20.00 uur in Woonzorgcentrum Abtswoude.”

‘DE KLANKEN VAN ONZE LIEDJES TREKKEN MENSEN AAN’
- Wordt er dan ook veel gelachen?
Den Boef: “Nogal! Daar maak ik me ook nog wel eens schuldig aan.”
Hakkenbroek: “We horen heel vaak van de koorleden dat het zo gezellig vinden.” 

- Komen de bewoners van Abtswoude ook kijken hoe jullie zingen?
Hakkenbroek: “Dat is niet de bedoeling, maar af en toe komt er wel eens iemand de zaal in die bijvoorbeeld dement is. Die gaan dan niet meer weg.”
Den Boef: “De klanken van onze liedjes trekken mensen aan. Maar de meesten zitten rond dat tijstip voor de beeldbuis.” 

- Hebben jullie al vaak opgetreden?
Hakkenbroek: “We bestaan nog maar kort, sinds het najaar van van 2008. We moesten dus eerst nog een repertoire leren. We gaven vorig jaar in de Hofkerk ons eerste echte grote concert. Soms hebben we ook kleinere optredens, bijvoorbeeld in bejaardencentra. We hebben nu in totaal ongeveer twintig keer opgetreden.” 

- Jullie kregen vorige maand een masterclass van Margriet Eshuijs. Hoe was dat?
Den Boef: “Ze is hier twee avonden geweest en beide avonden waren een enorm succes.” 

- Heeft ze jullie ook nog iets geleerd?
De Visser: “Ze deed alles op haar manier. We hoorden verder veel wat we ook van onze dirigent horen, maar dan iets anders.”
Den Boef: “Je merkt dan dat ze allemaal hun technieken hebben. Ik vond het erg goed dat ze vertelde hoe je ademhalingsorgaan vrij krijgt. Dat werkt echt! Ik doe haar oefeningen nog regelmatig.”
Hakkenbroek: “Ze heeft ons ook geleerd over het gevoel achter de tekst. Ze liet een nummer horen zoals ze dat vroeger zong en zoals ze dat momenteel, nu ze meer levenservaring heeft, zingt.” 

- Ga je ook beter zingen als je ouder worden?
Den Boef: “Dat denk ik wel. Als je ouder bent heb je meer meegemaakt, dus de kans is groter dat een binding met een bepaalde tekst hebt.”
Meer weten over New Sound? Kijk dan op hun website www.newsound-delft.nl. (JN)

Reactie toevoegen